QR-koder

En QR-kodDetta är en QR-kod. De är tvådimensionella streckkoder som man kan läsa av med en kamera. De kan innehålla vilka tecken man vill, men på nätet är det vanligast att de innehåller en webbadress. Genom att ladda ner en app till din telefon kan du använda dina mobilkamera för att skanna dessa koder och enkelt ta del informationen som koden innehåller. Det finns QR-läsare till både iPhone och Android-mobiler; det är bara att söka efter ”QR” i AppStore för iPhone eller på Google Play. Flera av apparna är gratis, men det finns även versioner som kostar pengar och har lite extra funktioner.

Här på taavola.com hittar du en QR-kod i spalten till höger på varje sida och den innehåller adressen till just den sida du för tillfället befinner dig på. Poängen med detta är att du enkelt ska kunna besöka sidan du tittar på i din mobil utan att behöva skriva in en adress (som kan vara lång om du är inne och kollar på ett specifikt inlägg).

Den här typen av koder kommer troligen att bli vanliga i framtiden. Till exempel kan de finnas på annonser så man enkelt kan få mer information om produkten i annonsen. Nu när det blivit vanligt förekommande att köpa bussbiljetter via SMS skulle man kunna tänka sig att det fanns en QR kod i busshållplatsen som man enkelt skannade för att köpa en biljett istället för att skriva in koder och SMS-nummer. Bara fantasin sätter gränsen!