20130922-221547.jpg 20130922-221554.jpg

iOS 7 är den största förändringen av iOS sedan systemet debuterade på den första iPhone-modellen. Designen har förändrats till att bli mer platt och avskalad för att låta användarens innehåll komma fram så mycket som möjligt. Borta är all design som efterliknade verkliga material, som t.ex. läder, trä och linnetyg.

Även om det är en stor förändring rent visuellt, fungerar det mesta på samma sätt som det alltid gjort. Vissa saker har tillkommit medan andra funktioner har fått flytta på sig. Mer om detta lite längre ner.

Här kommer ett urval av de nyheter som jag tycker är mest intressant.

Kontrollcenter

20130921-172059.jpg

Man kommer åt kontrollcentret genom att dra uppåt från botten av skärmen och där har man snabbt tillgång till det viktigaste. Som att slå på eller stänga av flygplansläge, WiFi, Bluetooth, Stör ej-läget och rotationslåset för skärmen. Man har även reglage för ljusstyrka, volym och kontroller för ljuduppspelning. Det går även att hantera AirPlay och den nya funktionen AirDrop. Längst ner hittar vi smarta genvägar till ficklampan, timern, kalkylatorn och kameran. Som standard kommer man även åt kontrollcentret direkt från låsskärmen, vilket är mycket smidigt, men den här möjligheten kan man stänga av om man så önskar. Själv har jag redan blivit beroende av knappen för ficklampan.

 

Notiscenter

20130921-173809.jpg

Notiscentret har fått sig en ordentlig uppdatering och har numera tre flikar; ”Idag”, ”Alla” och ”Missade”. På Idag-fliken får du en liten sammanfattning om vad som händer idag i form av väder, kalenderhändelser och även information hur länge det tar att ta sig till platsen för nästa möte, eller t.ex. pendlingstiden hem om du befinner dig på jobbet. ”Alla”-fliken är precis som notiscentret var i iOS 6 och fliken ”Missade” visar bara de notiser som du troligen missat. Jag gillar det nya notiscentret, men irriterar mig lite över att det fortfarande inte finns någon knapp för att ta bort alla notiser på en gång. Värt att notera är att snabbknapparna för Twitter och Facebook är borttagna och har inte fått någon ny plats att hålla till på.

 

Multitasking

20130921-174745.jpg

Med två snabba tryck på hemknappen når du den nya appväxlaren. Förutom att se apparnas ikoner, ser man nu även en tillhörande skärmavbild. För att tvångsavsluta en app tar man numera bara tag i dess skärmavbild och drar den uppåt. Allt detta ser väldigt snyggt ut på min iPhone 5, men jag har hört att den kan vara lite långsam och bjuda på lite hackiga animationer på äldre modeller.

 

AirDrop

20130921-175419.jpg 20130921-175436.jpg

Apple har gjort det enklare att skicka bilder och filer mellan olika enheter som kör iOS 7 med en funktion de kallar för AirDrop. Den använder en kombination av Bluetooth och WiFi Direct för att överföra bilden eller filen mellan två enheter. Den stora fördelen är att den inte kräver någon konfigurering av användaren. Man väljer t.ex. en bild och trycker på dela-knappen för att få upp alla delningsalternativ. Här finns även en sektion för AirDrop och alla enheter som finns i närheten med AirDrop påslaget dyker nu upp här. För att skicka bilden behöver man bara klicka på den enhet man vill skicka till och överföringen sker direkt efter att motparten har godkänt. Mottagaren får upp en liten förhandstitt tillsammans med namnet på avsändaren och kan välja att godkänna eller avböja.

Sedan Mac OS X Lion har en liknande funktion med samma namn funnits för Macar. Den fungerar mellan datorer som är uppkopplade till samma lokala nätver och i dagsläget verkar Mac-versionen av AirDrop inte vara kompatibel med iOS-versionen. Man kan ju hoppas att detta kommer att förändras i framtiden.

 

Kalendern

20130922-174819.jpg 20130922-174831.jpg

Kalendern har, så klart, fått sig en ordentlig ansiktslyftning tillsammans med resten av iOS 7. Det har blivit renare, tydligare och snyggare (i alla fall om du frågar mig). För de som saknar listvyn där alla möten visas i en ordnad lista så finns den kvar även i den här versionen. Den har bara gömt sig bakom sökknappen (det lilla förstoringsglaset).

 

Kompassen

20130922-213834.jpg 20130922-213851.jpg

Kompassappen har utökats med en smidigt ”vattenpass” som du kommer åt genom att svepa från höger till vänster över kompassen. Den visar lutningen i alla riktningar samtidigt när man lägger sin iPhone platt på t.ex. ett bord och visar en tydlig ”horisont” när man ställer upp telefonen på en kant. Bilden ovan visar hur det ser ut när man lägger telefonen platt och lutar den en aning åt höger och nedåt samtidigt.

 

Bilder

20130922-214638.jpg 20130922-214649.jpg

20130922-214710.jpg

Bilder-appen har en nytt smart sätt att automatiskt organisera dina bilder baserat på tid och plats för fototillfället. Det finns tre nivåer. Ögonblick är den minsta grupperingen av bilder och grupperar bilder som tagits på samma plats vid ungefär samma tidpunkt. Det här är ungefär som en grupperad version av den vanliga Kamerarullen. Samlingar grupperar ihop områden och längre tidsperioder för bättre överblick och År visar en tät mosaik av alla bilder grupperat i år. Som bilden ovan visar, är det väldigt svårt att faktiskt se vad bilderna föreställer, men man kan hålla fingret på en bild så en liten förhandsvisning hoppar upp. Man kan sedan dra fingret för att hitta precis den bild man letar efter och när man släpper så kommer den valda bilden upp direkt i fullskärm.

 

Safari

20130922-220344.jpg 20130922-220354.jpg

Den nya designen för Safari handlar om att den sida du kollar på verkligen ska vara det viktigaste. Allt som inte behövs för stunden visas inte. Om du vill visa alla knappar du är van vid så behöver du bara klicka längst ner på sidan eller scrolla lite uppåt för att alla reglage ska komma tillbaka. För att snabbt kunna navigera bakåt, behöver man numera bara svepa från skärmens vänstra kant. Detta är även en grundläggande del av navigationen i iOS 7 och återfinns på nästan alla vrår i systemet. Mycket smidigt. Även hanteringen av flikar har förbättrats och man är numera inte begränsad till ett fåtal flikar. Dessutom är den nya 3D-visningen av öppna flikar riktigt snygg!

 

Bakom kulisserna

Det har inte bara tillkommit nya funktioner och en ny design. Under ytan har det också hänt en hel del. Över 200 nya s.k. API (Application Programming Interface) har lagts till så att app-utvecklare kan göra nya häftiga grejer bara genom att lägga till några få rader kod och låta iOS 7 göra resten. Apple har även gjort det möjligt för utvecklarna att komma åt tjänster som tidigare bara var Apples egna appar förunnat. Ett exempel är att alla appar nu har möjlighet att uppdatera sitt innehåll i bakgrunden och även göra större nedladdningar som t.ex. podcasts. Nedladdningen av större filer hanteras smart av systemet genom att apparna får lägga sina nedladdningar i en gemensam kö och iOS 7 ser då till att beta av den kön vid lämpliga tillfällen. När du, till exempel, är uppkopplad till WiFi och laddar telefonen så är det fritt fram för nedladdningarna i kön, medan om du har dålig täckning eller låg batterinivå så står kön stilla. Även apparnas innehållsuppdateringar hanteras på ett smart sätt för att spara batteri. Om du börjar varje dag med att kolla t.ex. Facebook så ser systemet till att ditt flöde uppdateras strax innan du vanligtvis bruka kolla på det. Samtidigt som Facebook får uppdatera sig i bakgrunden, låter systemet även andra appar som behöver ladda ner innehåll göra det samtidigt. Eftersom processorn redan är aktiv kan de andra dra nytta av den för att sedan låta processorn gå ner i energisparläge igen, istället för att varje app ska väcka processorn för sin egen del. Allt det här gör att apparna får mer frihet att göra saker i bakgrunden utan att batteriet blir lidande.