Apple presenterade idag nya versioner av alla sina iPod-modeller, iTunes och Apple TV samt lite nyheter om kommande uppdateringar till iOS.

iPod

Nya iPod Shuffle tog det bästa från nuvarande version och slog ihop detta med den förra versionen. Resultatet är den lite mer fyrkantiga looken med fysiska knappar, men även spellistor och VoiceOver. Priset i USA blir endast $49 för 2 GB.

iPod Nano fick en rejäl renovering där klickhjulet ”kapades” bort till förmån för en liten kvadratisk multi touch-skärm. Spelaren har nu blivit så liten att även den fått en klämma så man kan fästa den i sina kläder utan problem. Gränssnittet ser ut som iOS fast i miniatyr. Riktigt läcker liten apparat om du frågar mig. Priset i USA blir $149 för 8 GB och $179 för 16 GB.

iPod Touch har blivit ännu tunnare och begåvats med flera nyheter som vi känner igen från iPhone 4. Den har fått en kamera på framsidan för FaceTime-samtal, en kamera på baksidan som klarar att filma HD-video och den har fått den fantastiska Retina-skärmen. Även A4-chippet har hittat in innanför skalet. Priserna för denna ligger på $229 för 16 GB, $299 för 32 GB och $399 för 64 GB.

iTunes 10

Det har inte hänt så mycket med iTunes i denna uppdatering förutom det nya musikinriktade sociala nätverket som Apple kallar Ping. Det liknas vid en blandning av Facebook och Twitter där man kan följa sina favoritartister och sina vänner. Man blir uppdaterad om sina vänners musikinköp och kan enkelt tipsa varandra om nya låtar och artister.

Utöver Ping är nyheterna få. Några putsningar av gränssnittet och listvyn har förbättrats så man man kan se albumomslagen direkt i listan där man har minst fem låtar i samma album. På detta sätt tar de inte upp mer plats i listan eftersom de bara ersätter fälten där albumnamnet stod.

iTunes 10 kan laddas ner gratis för PC och Mac via apple.se/itunes från och med idag.

Apple TV

Apple säger sig ha lärt sig en hel del genom sitt ”hobbyprojekt” Apple TV. Från sina befintliga kunder har det kommit fram till hur de ska utveckla produkten och resultatet är en enkel och smidig lite box som bara är en fjärdedel så stor som föregångaren. Den har numera inget inbyggt lagringsutrymme, utan allt strömmas via WiFi (802.11n) från din dator eller direkt från Apple i form av hyrfilmer och en ”pay per view”-modell för TV-serier. I dagsläget finns inte hyrfilmer och TV-serier via Apple i Sverige, men det utlovades att detta skulle komma till fler länder inom kort. Om detta kommer att gälla för oss i Sverige återstår att se.

Gränssnittet är enkelt och smidigt där allt styrs via en Apple Remote med få knappar. En nyhet som har med iOS-enheter att göra är att Apples protokoll, AirTunes, för att strömma musik från datorn till sin stereo numera kallas för AirPlay och kan numera även strömma video och bilder. Detta betyder att du med ett enkelt knapptryck på din iPad, iPhone eller iPod Touch kan få upp dina bilder och filmer på TVn istället. Detta verkar mycket smidigt och jag ser fram emot att få testa detta.

En annan glad nyhet är att priset på Apple TV sänks rejält till endast $99 vilket borde bli ca en tusenlapp här i Sverige när man räknar in momsen.

iOS 4.1 & 4.1

Någon gång under nästa vecka släpps iOS 4.1 som utlovar buggfixar för iPhone och iPod Touch. Dessutom tillkommer även Game Center, möjligheten att ladda upp HD-video via WiFi, och HDR fotografering. HDR står för High Dynamic Range och gör så att dina bilder får ett större omfång i ljusstyrka genom att tre bilder tas i snabb följd. En av dessa är normalexponerad, en är underexponerad och en är överexponerad. Dessa läggs sedan ihop till en bild och resultatet blir en bild där djupa skuggor och ljusa himlar är rätt exponerade. Personligen ser jag verkligen fram emot denna funktionen.

I november släpps version 4.2 där även iPad får alla funktioner som iPhone fick vid lanseringen av 4.0, bl.a. multitasking. Förutom det får iPad även möjligheten att skriva ut till skrivare som är anslutna till samma trådlösa nätverk. Antingen nätverksanslutna skrivare eller skrivare som är kopplade till en dator och sedan utdelad på nätverket. Det är också med 4.2 som iOS-enheterna får möjlighet att strömma media via AirPlay.

Båda uppdateringarna kommer att vara gratis för de enheter som kan köra iOS 4 idag, samt iPad när det gäller version 4.2.

Du kan se hela Apples presentation här.