Nu har jag haft min iPhone 4 i ungefär en vecka och kan inte säga annat än att jag är mycket nöjd. Att slippa min iPhone 3G, som efter uppdateringen till iOS 4 blev extremt seg, är en fröjd. Apple har sagt att de håller på att undersöka orsakerna till varför den blev så långsam och ska komma med förbättringar i nästa uppdatering. Som tur är slipper jag vänta på detta då iPhone 4 är snabb som en kobra och för mig, som inte haft möjlighet att köra multitasking tidigare, är det en helt ny nivå av möjligheter som öppnat sig. Det har blivit snabbt och enkelt att svara på ett meddelande på msn och jag behöver inte längre stänga av Spotify för att svara på ett SMS.

Skärmen har blivit helt otrolig; jag har inte sett något liknande på någon enhet någonsin. Varenda pixel från de äldre iPhone-modellerna har delats i fyra, vilket resulterar i en mycket imponerande skärpa. Detta märks inte minst när text visas på skärmen, som blir så skarp att det ser ut som om det vore en utskrift på papper. Dessutom är kontrasten betydligt bättre än tidigare, vilket ger en djupare svärta.

Den nya designen med glas på både fram- och baksida sammanfogat av ett band av rostfritt stål ger telefonen en lyxig känsla och byggkvalitén är på topp. Den känns stadig och får de gamla iPhone-modellerna att kännas riktigt plastiga i jämförelse. Det är dock inte bara positivt med den nya designen eftersom de rena, skarpa linjerna gör att den inte ligger lika skönt i handen och med glas på båda sidorna gör att den blir lite halare än sina föregångare. Visst är detta en nackdel, men personligen så väger designen över med råge.

Den stilrena stålramen utgör även telefonens antenner. Den del av stålbandet som dominerar den vänstra sidan av iPhone 4 är antennen för WiFi, Bluetooth och GPS medan resten utgör antennen för GSM och 3G. Denna antenn har man kunnat läsa flera spaltkilometer om på teknikrelaterade nyhetssidor och bloggar eftersom det kommit in rapporter om att telefonen tappar all mottagning när man håller den i det s.k. dödsgreppet, som i princip är ett ordentligt grepp om telefonen med vänsterhanden samtidigt som man ser till att man håller över skarven i antennen på nedre delen av vänstra sidan. Personligen har jag verkligen inte upplevt några problem med mottagningen i min iPhone 4, tvärtom. När det gäller WiFi-mottagningen så är den mycket bättre än tidigare. Vid mitt skrivbord på jobbet så hade jag problem med mottagningen av vårt WiFi-nät när jag använde min iPhone 3G, där signalstyrkan oftast visade ett av tre och ofta tappade kontakten helt. Men iPhone 4 ligger signalen stadigt på två av tre och den har ännu inte tappat kontakten en enda gång. Generellt gäller samma med mobilmottagningen där jag upplevt mindre ”hack” i samtalen och fler pinnar i statusraden. Jag försökte återskapa ”dödsgreppet” och lyckades som mest få en pinne att försvinna. Samma resultat fick jag när jag kortslöt antenndelarna med en bit aluminiumfolie, vilket torde motsvara den största störningen som även den svettigaste hand kan åstadkomma. Dessutom testade jag även att hålla min iPhone 3G i ”dödsgreppet” och där var resultatet faktiskt samma. Den tappade också en pinne i mottagning. Detta är ett fenomen som alla telefoner med inbyggd antenn drabbas av eftersom människokroppen är elektriskt ledande vilket dämpar elektromagnetisk strålning när den passerar igenom den och radiovågor är ju som bekant just elektromagnetisk strålning. Enligt min uppfattning så har media verkligen gjort en höna av en fjäder när det gäller antennproblemen.

Kameran har också fått sig en rejäl uppgradering och har nu fem megapixel och en typ av bildsensor som tar vara på ljuset mer effektivt eftersom det inte behöver passera genom lika mycket material som med en konventionell bildsensor för mobiltelefoner. Dessutom har Apple äntligen lyckats få in en fotolampa i form av en LED så att man nu kan få dugliga bilder även i mörka situationer. Även videoinspelning i HD-upplösning erbjuds i 720p och kvalitén imponerar. Man kan utföra enklare klippning och ladda upp filmer direkt till YouTube och MobileMe. Köper man Apples mobila version av iMovie så kan man göra mera avancerade redigeringar, t.ex. lägga till musik, teman, stillbilder, text och övergångar. I skrivandets stund kostar iMovie 38 kr [App store-länk].

Apple har även lagt till en kamera med VGA-upplösning på framsidan som möjliggör videosamtal. Detta är en stor nyhet i USA då detta inte har funnits där tidigare, men för oss här i Europa så var det kanske inte lika imponerande. iPhone 4 använder inte standardprotokollen för videosamtal i 3G-nätet utan en samling av open source-protokoll som Apple paketerat och kallar standarden för FaceTime. Detta protokollpaket är fritt för andra mobiltillverkare att använda och kan även integreras i datorprogram och andra enheter. Nackdelen är att FaceTime inte fungerar tillsammans med de videosamtalsmobiler som redan finns på marknaden så den enda enheten som stöder FaceTime i nuläget är just iPhone 4. Dessutom måste båda parter ha en WiFi-anslutning för att det ska fungera, men detta är något som Apple har lovat att ändra på efter slutet på 2010. Nu när dessa hinder är avhandlade så kan jag säga att FaceTime fungerar mycket bra med klart godkänd kvalité på bild och ljud. Med ett knapptryck kan man byta vilken kamera som ska användas och därigenom kan du använda den bakre kameran för att visa den du pratar med det du ser. Dessutom har Apple lyckats optimera FaceTime väldigt bra eftersom dessa videosamtal endast använder ca 3 MB/minut i bandbredd; något som även de slöaste 3G-förbindelserna i USA borde klara av inom en snar framtid.

Som summering kan jag säga att jag hittills är mycket nöjd med min iPhone 4 och rekommenderar helt klart ett köp.