Den 29 januari 2010, kl 15:45

I dag har vi varit på en expedition till en pingvinkoloni på Beaufourt Island. Klockan 06:00 i morse gick vi in till piren i McMurdo och hämtade upp 12 forskare. De skulle ut till kolonin på ön för att räkna, väga och märka pingvinungar. Klockan 12 var vi framme och några ur besättningen körde i land forskarna med en mindre båt och sedan var det min tur, tillsammans med några andra ur besättningen.
På Beaufourt Island finns en strand som heter Cadwalader Beach. Där finns det ca 35000 adéliepingviner och det var verkligen häftigt att få se så många på en gång. De gör betydligt mer väsen ifrån sig när de är så många tillsammans än när det bara är en liten flock ute på isen. Dessutom så kan man säga att det inte direkt luktade hallonbåtar där på stranden.

Forskarna fångade in hela klungor med pingvinungar med hjälp av ett slags staket som de omringade dem med. Sedan gick de in och lyfte ut alla vuxna pingviner som kommit med och sedan började märkningen. De satte ett märke på ena vingen och lyfte sedan ut ungen. Några stack iväg som om de hade eld i baken, några hängde kvar en stund utanför och några andra fattade inte att de var på utsidan och fortsatte med att försöka ta sig igenom staketet. Jag stod någon meter bort och fotade när en liten unge som just blivit utsläppt kom springande emot mig. Den stod sedan några minuter tryckt mot mitt ben och hämtade andan efter pärsen den varit med om, sedan kilade den iväg. Jag undrar om den fattade att det var en människa den stod och vilade sig emot.

Det var, minst sagt, en fantastisk upplevelse att få besöka kolonin. Det krävs särskilt tillstånd för att få gå i land där och det var bara för att vi var med forskarna som vi kunde göra det.