Den 24 januari 2010, kl 18:55

De senaste dagarna ombord har jag fått se kejsarpingviner på nära håll. När man ser dem på avstånd så har man inga ordentliga referenser för att bedöma deras storlek men när vi passerat några på nära håll så inser man att de är enorma. De blir ca 120 cm höga och väger mellan 22 och 37 kg, därför rör de sig också långsammare och lite klumpigare än de mindre adéliepingvinerna. Kejsarpingvinerna är inte heller lika komiska att se på eftersom de mest står still och inte gör så mycket annat.

Förutom kejsarpingviner så har även leopardsälarna börjat visa sig. De ser ut som vilken snäll säl som helst förutom att de har ett bredare huvud, men så fort de öppnar munnen så ser de mer ut som elaka monster. Leopardsälen är nog det rovdjur här som mest aktivt jagar pingviner och vi såg en stackars kejsarpingvin som hade fått sig ett ordentligt hugg över ryggen.

Vi har också haft besök ombord av Mark Krasberg, en IceCube-kollega som passerade McMurdo på väg hem från Sydpolen. Han kom ombord för att uppdatera mjukvaran i experimentet här ombord. Detta för att försöka få bukt med krascherna som sker några gånger per dygn vilket gör att man måste starta om datainsamligen manuellt. Han lyckades inte fixa orsaken till krascherna, men han lyckades skriva ett script som automatiskt startar om när det kraschar. Detta innebär att vi nu bara tappar ca 5 minuter av data istället för flera timmar vilket var fallet om det kraschade på natten.

Dagen som Mark var ombord var en av de absolut vackraste dagarna vi haft hittills. Strålande sol och spegelblankt, öppet vatten gav en hel del fototillfällen. Han hade en sådan tur att han fick se så gott som alla djur som finns att se förutom leopardsäl och kejsarpingviner. Eftersom vattnet var så lugnt kunde man tydligt se späckhuggarna och vikvalarna när de simmade under ytan. Det var lite speciellt att se så mycket öppet vatten när man bara åkt fram och tillbaka i isrännan i flera veckor. Det öppna vattnet berodde på att två enorma isflak lossnat och drivit ut till havs. Tillsammans var flaken ca 7 nautiska mil långa och minst tre gånger så breda.

BBC är också här nere med ett team för att filma deras nästa naturdokumentär, Frozen Planet. Även sir David Attenborough var här och han höll ett föredrag i McMurdo, men tyvärr hade vi inte möjlighet att gå och se det. Deras filmteam fick nog en hel del bra material när de stod vid iskanten för att filma valar. De fick även en hel del material på nyfikna pingviner som verkligen ville vara med på film.

För någon dag sedan anlände det första fartyget av de två som vi brutit upp rännan för. Det var USNS Paul Buck som är ett tankfartyg som ska förse McMurdo med bränsle. Vi mötte upp med Paul Buck vid iskanten och guidade det genom isrännan fram till piren. I början av februari kommer nästa fartyg som har med sig material och förnödenheter.

I går höll jag ett föredrag om IceCube och om experimentet vi har ombord för besättningen. Det verkar ha varit mycket uppskattat och det var riktigt kul att få visa vad vi håller på med. Dessutom fick jag massor med bra frågor vilket alltid är kul.

De kommande dagarna händer det en hel del. Det kommer att vara besättningsbyte i två omgångar, den 26:e och 28:e januari. Den 27:e kommer vi ta ombord några forskare i McMurdo för att sedan åka på en liten expedition till Beafourt Island där det finns en stor pingvinkoloni som ligger ett liten bit ut i Rosshavet. Forskarna ska räkna, märka och ta prover av pingvinerna.

Förutom den expeditionen kommer vi mest att åka fram och tillbaka i rännan för att se till att inte den uppbrutna isen fryser ihop för då kan inte vinden blåsa ut den till havs. Om ganska exakt två veckor så är min tid på Oden slut och nästa gäng tar över efter mig.