Den 12 januari 2010, kl 16:30

I morse lade vi till vid ispiren i McMurdo så nu kan man säga att vi är framme på riktigt. Jag snörde på mig kängorna, tog kameran och gav mig ut i sommarvärmen (i det här fallet +3 C). Det första jag gjorde på min upptäcktsfärd var att klättra upp på Observation Hill som är ett berg intill McMurdo som mest liknar en riktigt stor grushög av lavasten. Utsikten där uppe var, så klart, riktigt bra och det var riktigt skönt att sitta där en stund i solvärmen och bara se sig omkring.

När jag väl tagit mig ner från ”grushögen” så letade jag upp affären där jag köpte några souvenirer. Det blev en t-shirt, en keps, ett McMurdo-tygmärke och en Antarktis-pin. Om vi får fler tillfällen att besöka affären ska jag nog köpa mig en t-shirt till. När inköpen var avklarade var det dags att gå tillbaka till Oden för att äta lunch och sedan var det avgång igen för att bryta lite mer is.

McMurdo är ett väldigt speciellt ställe som ser ut som något slags gruvsamhälle med industriliknande byggnader. Eftersom det inte finns någon växtlighet här på Antarktis så ser man bara det svarta lavagruset och sanden överallt på vägarna och mellan alla byggnader. Därför är det kanske inte det vackraste ställe jag har varit på, men det kompenseras med råge av de storslagna omgivningarna.

I samband med att vi lade till vid piren i morse var även tiden på Oden slut för Samantha som jag jobbet med här ombord, så nu får jag sköta vårt experiment själv tills nästa gäng kommer den 8 februari.