Archive for december, 2009

Den 30 december 2009, kl 12:45

3

Nu är allt julfirande här ombord avslutat och vi hade vårt riktiga julbord den 28:e. Det var ett rejält tilltaget och i stort sett allt från sill till skinka och köttbullar var hemlagat med en riktigt god ris á la Malta till efterrätt. Den fick man dock vänta med ett par timmar för alla var proppmätta efter middagen. I dag till lunch fick vi resterna från julbordet och det var minst lika gott denna gången.

Sedan förra inlägget har jag hunnit se en hel del isberg. Det är nästan så man börjar bli van att se dessa gigantiska klumpar lite här och var. Jag har även hunnit se en del sälar som ligger och tar det lugnt på isflaken. De verkar inte bry sig speciellt mycket om oss förutom när dom inser att just det flak de ligger på troligen kommer att blir överkört, då blir det ett jäkla studsande för att ta sig ner i vattnet.

En stor skillnad från tidigare är att det nästan inte är några vågor alls här bland isflaken vilket är ganska skönt efter allt gungande i Drakes sund. Dessutom så är det mycket mindre vatten som stänker upp på däck så man behöver inte vara orolig för att kameran ska få sig en dusch när man är ute och fotar.

I morgon, på nyårsafton kommer det bli en supé på kvällen och själva tolvslaget kommer vi att skåla in uppe på bryggan. Om man dömer efter den mat man har fått hittills så gissar jag på att nyårssupén kommer att blir riktigt bra.

Efter nyår den 2 januari kl 04:00 kommer vi att ”brassa”, vilket betyder att vi ställer om klockan ombord för att matcha vår destination. Eftersom McMurdo går på Nya Zeelands tid så betyder det att vi kommer att hoppa från GMT-2, som vi använder nu, till GMT+12+sommartid vilket resulterar i ett hopp på 15 timmar framåt. Så istället för att ligga tre timmar efter Sverige kommer vi att ligga 12 timmar före under resten av resan.

Isberg i sikte!

3
Den 26 december 2009, kl 14:50

I dag var första gången jag sett ett isberg. Det var när jag gick ut på däck i morse som jag fick syn på en riktig bjässe några kilometer ut och man kan lugnt säga att det var en mäktig syn. Under dagen har sedan fler och fler passerat. Allt från småttingar stora som en container som guppat fram bland vågorna till helt enorma flak som mer liknar en vit ö som ligger still i havet.

Om ca 1,5 dygn kommer vi nå Peter den Förstes ö och ungefär där når vi även iskanten. Som jag har förstått det så handlar det om en rätt så sönderbruten is som vi inte behöver bryta själva men som ger en betydligt mer stabilare tillvaro än det gungade vi har nu. Förhoppningsvis så är det också bland isen som vi kommer att börja se valar på allvar.

God Jul!

1

Den 24 december, kl 13:15

I dag är vi mitt ute i Drakes sund och det gungar betydligt mer än tidigare. Nu måste man hålla i sig när man går omkring på båten. Så länge det håller sig på den här nivån är det inga problem att sova, det är faktiskt ganska sövande.

Vi har precis ätit jullunch med lutfisk och julkorv och kl 15 blir det samling uppe på bryggan för att dricka glögg. Lite senare blir det Kalle Anka och julklappsutdelning i baren följt av middag bestående av oxfilé med tryffelsås. Det stora julbordet väntar vi med tills vi når isen och gungandet lugnar ner sig.

Trots alla julaktiviteter och julmusiken som spelas lite här och var ombord så är det lite svårt att känna någon riktig julstämning eftersom det är så ljust och bara är vatten var man än tittar utanför. Det krävs allt lite snö, kyla och mörker för att det verkligen ska kännas som jul för mig.

Trots avsaknaden av julstämning så kommer jag nog att ha en riktigt trevlig dag och jag önskar er där hemma en riktigt God Jul!

Den 23 december, kl 22:00

0

Jag vet inte om jag uppfattade datumet fel eller om vi kört fortare
än beräknat, men just nu håller vi på att lämna Sydamerika och
åka ut i Drakes sund. Klockan har just passerat 22 lokal tid och solen
står fortfarande en bit ovanför horisonten. Det är faktiskt riktigt
skönt att slippa mörkret hemma i Sverige.

Eftersom vi nu inte kommer att ha någon kust som skyddar så kommer
det bli betydlig mer gungande innan vi når Antarktis. Vi får se hur
bra det kommer att gå med sovandet når det sätter igång att gunga
på allvar.

Det har pratats om att vi kommer att få se en hel del valar, främst
späckhuggare när vi börjar bryta isrännan in till McMurdo. Tydligen
följer valarna med in i isrännan eftersom det är outforskade
jaktmarker för dem. Jag hoppas verkligen jag kommer att få några
häftiga bilder på dem.

Den 20 december, kl 22:00

0

Gårdagens grillning var mycket trevlig även om det lyckades ösregna just då. Det löstes genom att duka upp långbordet inne i helikopterhangaren istället. Med dörren öppen så blev det lite utomhuskänsla trots allt.
Förutom att övervaka våra experiment har jag och Samantha hjälpt besättningen lite idag. Vi har börjat städa de containrar ute på däck som kommer att användas som laboratorier under nästa del av Odens resa, då ett helt gäng forskare inom olika discipliner kommer att vara ombord. Städandet kommer vi att fortsätta med i morgon och sedan var det tal om att vi skulle bygga något slags hinkställ.

Jag fick höra av besättningen uppe på bryggan att det siktats en del intressant djurliv idag. Först var det en albatross med ett vingspann på flera meter och sedan ett stim delfiner som simmade utmed Oden ett tag. Så klart missade jag både albatrossen och delfinerna, men jag hoppas det kommer fler chanser.

Om allt går enligt tidtabell så kommer vi att vara i närheten av Kap Horn kring midnatt på julafton och enligt prognoserna så ska vädret i Drakes sund (sundet mellan Sydamerika och Antarktis) vara bra då. Bra väder betyder i det här fallet vågor på upp till sju meter så vi kommer troligen att åka över då. Hittills har jag inte blivit sjösjuk av gungandet, men för sju meters vågor funderar jag starkt på att sätta på mig ett åksjukeplåster. Passagen tar ca 1,5 dygn så det kommer minst sagt att bli intressant. Troligen kommer det att gunga rätt ordentligt redan på julafton så vi kommer nog att skjuta lite på julmiddagen tills efter vi kommit över till Antarktis så på sätt och vis blir det en vit, eller åtminstone en isig, jul för mig ändå.

Blandade aktiviteter

0

Den 19 december 2009 kl 14:00

I dag har jag och Samantha gjort vår första rutinsammanställning av gårdagens insamlade data och skickat iväg den. Det tog ett tag att göra alla moment eftersom vi båda var lite ringrostiga eftersom det var över en månad sen vi fick se hur man gör, men redan i morgon kommer det gå mycket snabbare.
Jag har också börjat undersöka möjligheterna för att fixa en GPS-enhet som används i ett av experimenten som trilskas lite. Jag behöver lite mer information så jag får nog vänta tills i morgon innan jag får svar på mitt mail om detta.

I går glömde jag nämna att vi hade en säkerhetsgenomgång och en brand- och utrymningsövning. Vi fick lära oss var alla brandsläckare och liknande fanns samt lära oss var vi skulle samlas om brand- eller utrymningslarmet skulle gå. Vi fick även testa på att gå in i en livbåt. De är inte jättestora men ska tydligen klara att ta 48 personer var. Sedan fick vi träna på att ta på oss flytdräkter, vilket inte var det lättaste eftersom de är rätt tunga och väldigt åtsittande runt ansiktet och handlederna. Dessutom var de väldigt varma vilket inte var så behagligt i det här vädret, men om man skulle hamna i nollgradigt vatten så kan dräkten hålla din kroppstemperatur uppe i ca sex timmar.

I kväll när det börjar bli dags för middag så kommer vi att vara ute på däck och grilla. Det ser jag verkligen fram emot, men jag får se till att försöka hålla mig i skuggan så mycket som möjligt för jag har redan lyckats bränna mig lite även fast jag använder solskydd.

Äntligen ombord

0

Den 18 december 2009 kl 19:30

Då var vi äntligen på väg! Jag och Samantha fick en genomgång av alla rutiner, förändringar och problem med experimentutrustnigen av Matthias och Drew som har varit ombord sedan Oden lämnade Sverige den 20 november. Sedan har vi mest njutit av solen och tagit det lugnt inför den första ”riktiga” arbetsdagen i morgon.

Matthias berättade en del ”skräckhistorier” om hur det var när vädret inte var det allra bästa. Bland annat så är det tydligen lite svårt att sova när skutan gungar så mycket att man glider fram och tillbaka i sängen när man ligger ner. Vi får väl se hur havet uppför sig under den här delen av resan. Än har jag inte satt på mig något åksjukeplåster, men vi får se om jag ändrar mig när det börjar gunga lite mer.

Bilder från Montevideo

0

Nu är det sista kvällen för oss här i Montevideo. I morgon kl 08:00 ska vi vara klara för avfärd mot Oden.

Bilder här från stan kan ni se på http://foto.taavola.com/100067.

På plats i Montevideo

1

Nu har jag precis checkat in på hotellet i Montevideo och temperaturen här bland palmerna är ca 23 grader, men det ska tydligen bli ännu lite varmare innan dagen är slut. Resan gick bra förutom att stolarna på planet inte var de allra bekvämaste så det blev inte allt för många timmars sömn.

Jag kom med samma plan som större delen av Odens besättning som ska byta av den nuvarande så det var därför inga problem att hitta till hotellet. Om en stund ska hela gänget iväg och hitta någonstans att äta. I morgon kommer jag nog bara att se mig omkring här i stan för att sedan tidigt på fredag morgon åka ut till Oden.

I startgroparna

1

Nu sitter jag här med väskan packad och dricker dagens första kaffe. Om ca en och en halv timme hoppar jag på bussen mot Uppsala centralstation och sen blir det Upptåget mot Arlanda. Väskan väger 22 kg så jag har hela 1 kg till godo.

Mitt plan från Arlanda till Madrid går 15:00 och planet från Madrid till Montevideo går 00:50. Flygningen över Atlanten ska ta 12 timmar och 20 minuter, så om det inte blir några förseningar landar jag i Uruguay kl 10:10 lokal tid så det är ganska exakt ett dygn från nu.

Go to Top