Här kommer ett tips på en riktigt bra musiktjänst som heter last.fm.

Det hela går ut på att man, med ett litet program, skickar upp info om vad man lyssnar på till sitt konto på last.fm. Detta kallas att ”skrobbla” vilket sker automatiskt när du lyssnar på din musik med datorn. På detta sätt byggs det upp statistik om vad du lyssnar på för musik och tjänsten kan sedan rekommendera ny musik till dig.
Om inte det vore gott nog så finns det fler fördelar. Nämligen att man, genom att ange namnet på en artist, får en skräddarsydd ”radiokanal” med musik baserad på den artisten. Du kan lyssna via programmet man använder för att skrobbla eller direkt på lastfm.se. Det går även att lyssna på sitt personliga bibliotek som byggts upp av musiken du skrobblat, man får då en radiokanal med musiken som du vanligtvis lyssnar på. Som standard kan andra användare gå in på din profilsida och kolla vad du lyssnar på i realtid, men den funktionen kan man stänga av om man vill. Och ja, hela kalaset är dessutom gratis.
Som grädde på moset så håller skrobblingsprogrammet även koll på musiken du spelar på din iPod eller iPhone. Varje gång du ansluter till datorn blir du tillfrågad om du vill skrobbla låtarna du lyssnat på till last.fm. Om du lyssnar på musik via Spotify kan du skrobbla direkt därifrån genom att ange dina inloggningsuppgifter till last.fm i inställnigarna i Spotifyprogrammet.
Massor av musik väntar på att bli upptäckt av dig, så sätt igång och skrobbla du också! Om du är nyfiken på min musiksmak kan du se min profilsida på http://www.lastfm.se/user/taavola.