Archive for februari, 2009

Last.fm

0

Här kommer ett tips på en riktigt bra musiktjänst som heter last.fm.

Det hela går ut på att man, med ett litet program, skickar upp info om vad man lyssnar på till sitt konto på last.fm. Detta kallas att ”skrobbla” vilket sker automatiskt när du lyssnar på din musik med datorn. På detta sätt byggs det upp statistik om vad du lyssnar på för musik och tjänsten kan sedan rekommendera ny musik till dig.
Om inte det vore gott nog så finns det fler fördelar. Nämligen att man, genom att ange namnet på en artist, får en skräddarsydd ”radiokanal” med musik baserad på den artisten. Du kan lyssna via programmet man använder för att skrobbla eller direkt på lastfm.se. Det går även att lyssna på sitt personliga bibliotek som byggts upp av musiken du skrobblat, man får då en radiokanal med musiken som du vanligtvis lyssnar på. Som standard kan andra användare gå in på din profilsida och kolla vad du lyssnar på i realtid, men den funktionen kan man stänga av om man vill. Och ja, hela kalaset är dessutom gratis.
Som grädde på moset så håller skrobblingsprogrammet även koll på musiken du spelar på din iPod eller iPhone. Varje gång du ansluter till datorn blir du tillfrågad om du vill skrobbla låtarna du lyssnat på till last.fm. Om du lyssnar på musik via Spotify kan du skrobbla direkt därifrån genom att ange dina inloggningsuppgifter till last.fm i inställnigarna i Spotifyprogrammet.
Massor av musik väntar på att bli upptäckt av dig, så sätt igång och skrobbla du också! Om du är nyfiken på min musiksmak kan du se min profilsida på http://www.lastfm.se/user/taavola.

PhD – Piled Higher and Deeper

0

Jag måste tipsa om en riktigt rolig seriestrip som heter Piled Higher and Deeper (PhD). Den handlar om livet som doktorand. Humorn är underbart nördig och driver ofta med att doktorander sällan förstår vad det är de gör, de få gånger de nu gör något alls. Upphovsmannen heter Jorge Cham som själv är doktor i maskinteknik. I skrivandets stund finns det över 1100 stycken att läsa. Börja gärna från början så har du många timmars nöje framför dig!

Här är en av mina favoriter (klicka på bilden för en större version):

”Piled Higher and Deeper” by Jorge Cham
www.phdcomics.com

iPhone app: AutoWiFi

3

Har du tröttnat på krånglet med att logga in på det trådlösa nätverket på ditt jobb eller din skola med din iPhone eller iPod Touch? Då kan jag varmt rekommendera programmet AutoWiFi [iTunes-länk] som just nu kostar 15 kr.

Första gången du använder det så kommer du till nätverkets vanliga webbgränssnitt för inloggning, där du får ange användarnamn och lösenord som vanligt. Sedan kommer programmet ihåg detta och allt som behövs i fortsättningen är att starta programmet och det loggar in dig direkt. Snabbt och enkelt. Det håller även koll på flera olika nätverk som du registrerat och använder automatiskt rätt inloggningsuppgifter.

Jag har testat programmet här på Luleå tekniska universitet och det fungerar utmärkt. Om du vill testa programmet innan du köper så finns en bantad version, AutoWiFi lite [iTunes-länk], som glömmer dina inloggningsuppgifter efter tre inloggningar.

Kolla in The Mentalist

0

Jag rekommenderar verkligen alla att kolla in den nya serien ”The Mentalist”, som går tisdagar kl. 21:00 på TV 3.

Seriens huvudperson, Patrick Jane, brukade försörja sig som ett medium. I ett TV-program hjälpte han människor att få kontakt med sina nära och kära som tagit steget till ‘andra sidan’. Numera hjälper han ett team på ‘CBI – California Bureau of Investigation’ att lösa brott med hjälp av sina förmågor. Grejen som gör den här serien annorlunda från t.ex. ”Medium” är att Patrick inte är synsk alls och har aldrig varit det heller. Ett citat från serien:

– People think I’m psychic. I’m not. I’m just paying attention.

Och det är just hans minne, öga för detaljer och förmåga att läsa människor som gör honom så bra på det han gör. Dessutom gör han det med en stor portion humor.

Läs mer på tv3.se.

Riktigt cool musikvideo: Her Morning Elegance

1
[dailymotion id=x84l2p]
Oren Lavie – Her Morning Elegance
by IgnitionVM

Och låten är ju inte dum den heller.

Riktig vinter

0


Nu när det kommit ordentligt med snö börjar det kännas som en riktig vinter. Det blir dessutom extra effektfullt nu när solen börjar återvända på allvar. Härligt!

Go to Top