Archive for year 2008

Vad gör oss lyckliga?

0

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Om du har en halvtimme till övers så tycker jag du ska lyssna på Dan Gilbert. Han forskar i vad det är som gör oss lyckliga och berättar om hur vår uppfattning av värde ofta är helt snedvriden. Denna föreläsning är både roligt och mycket intressant. Man får sig verkligen en tankeställare och förhoppningsvis lär man sig att prioritera bättre i framtiden.

God Jul!

0

Nu när julafton nästan är över för den här gången så kom jag på att jag måste skriva några ord här. Jag hoppas ni har haft en riktigt trevlig julafton och fått massor med julklappar. 🙂

God jul på er!

Testar BlogPress + Trubadurkväll

0

Jag har precis skaffat ett program till min iPhone som heter BlogPress. Det ska tydligen vara ett av de bästa programmen för att blogga via iPhone så nu testar jag om så är fallet.

Den här bilden är tagen på en trubadurkväll på STUK för någon helg sedan. Min kompis Karin (längst till vänster) var med och spelade och de var riktigt duktiga (som vanligt). Det var en riktigt trevlig kväll! 🙂

Första snön

1

I natt föll den första snön som verkligen stannade på marken. Detta kombinerat med en solig dag gör att det blir väldigt ljust igen. Det är verkligen skönt så här års när mörkret bara tätnar för varje dag som går.

Jag sitter just nu i skolan och ska ge mig i kast med lite partiella differentialekvationer. Det hade ju varit trevligt att vara ute i det fina vädret, men det är bara att gilla läget och öppna böckerna. 🙂

Luleåteknik i Gmail

0


Förra året köpte Google upp företaget Marratech, ett företag som hade sin bas på Luleå tekniska universitet och utvecklade programvara för videokonferens. Efter som Google alltid är mycket förtegna om sina planer ville de inte säga vad de skulle använda Marratechs teknik till. Men nu har det visat sig att de valt att integrera röst- och videochat direkt i Gmail. Det enda som behövs är att man installerar en plugin till sin webbläsare som finns att hämta på http://mail.google.com/videochat.

Min MacBook är här!

0


Idag kom den äntligen! Min nya MacBook som är den nya versionen helt i aluminium. Tillverkningsprocessen på den här lilla apparaten är faktiskt riktigt häftig. Hela överdelen av datorn (när den är öppen) är svarvad ur ett enda aluminiumblock och Apple kallar detta för ett ”unibody enclosure”, och det blir verkligen riktigt snyggt och gediget. För den som är intresserad finns det en film som demonstrerar processen på Apples hemsida.

Förutom aluminiumhöljet har den fått en ny musplatta gjord i glas som är behandlat för att få bästa möjliga friktion. Dessutom är knappen borta och hela ytan är numera en knapp. När det gäller skärmen så har den fått en ny typ av bakgrundsbelysning, nämligen LED. Det gör att skärmen kan göras väldigt tunn samt att den blir 30% strömsnålare än vanliga skärmar. Dessutom får man full ljusstyrka direkt, vilket man inte får med vanliga skärmar.

Hela datorn känns mycket gedigen och kvalitétskänslan är mycket hög, det är bara en liten detalj som jag stör mig lite på. Istället för att ha ctrl-knappen längst till vänster så har Apple valt att sätta fn-tangenten där istället och ctrl brevid den. Dumt tycker jag, men det är nog bara en vanesak. Helnöjd med datorn i alla fall.

En sak som kräver ett hedersomnämnade är strömkabeln till datorn som ansluts magnetiskt. Detta betyder att om någon skulle snubbla över sladden så ”ploppar” den bara lös utan att dra hela datorn med sig. Ruskigt smart! Nu har ju den här detaljen funnits på Mac ett tag, men det är första gången jag fått tillfälle att uppleva den.

The Naked Scientists

0

Jag har ju helt glömt bort att tipsa om min absoluta favoritpodcast:

The Naked Scientists är ett radioprogram under ledning av Dr. Chris Smith som sänds från Cambridge University i England. Det sänds även som en podcast och det är så jag lyssnar på programmet.

Programmet är baserat på parollen ”Stripping down science” och tar upp nyheter inom forskningsvärlden, främst inom disciplinerna medicin, biologi, fysik och teknologi. De talar direkt med framstående forskare och gör ett bra jobb med att bryta ner alla ämnen så det går att förstå vad de snackar om. Varje program har ett tema, t.ex. ”Combatting cancer” eller ”The science of the sun”, där specialinbjudna forskare på området svarar på lyssnarnas frågor och berättar om sin forskning. Förutom temat så går de alltid igenom veckans vetenskapsnyheter inom alla områden och i avsnittet ”kitchen science” gör Dr. Dave intressanta experiment som man oftast kan testa själv om man vill.

Eftersom programmet finns tillgängligt gratis på nätet har det fått en stor lyssnarskara över hela världen och är en av de absolut största podcaster som handlar om vetenskap.

Du hittar alla avsnitt gratis på www.thenakedscientists.com.

Has the Large Hadron Collider destroyed the world yet?

0

http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/

Det här är ju jättebekvämt! Nu blir det ju jätteenkelt att kolla, ifall man är orolig.

Hösten är här

0

Nu är hösten här på allvar. I alla fall här uppe i norra Sverige. De senaste nätterna här det bara varit några få plusgrader.

Det bästa med den här årstiden är att det är så klart och friskt ute och det har ännu inte hunnit bli så grått och trist som det blir när alla löv har fallit från träden.

I skolan jobbar jag på för fullt med min projektkurs i plasmafysik och det går rätt bra, men det är ju helt klart något att bita i. 🙂

P.S. Ni kan vara helt lugna, jorden kommer inte att gå under på grund av experimenten vid CERNs LHC (Large Hadron Collider). Partikelkollisioner med mycket, mycket högre energier sker naturligt när kosmisk strålning kolliderar med vår atmosfär. D.S.

iPhone 3G – Jag har en! :)

2


I dag har jag stått i kö i ungefär två timmar utanför Telia-butiken i Luleå för att få mig en iPhone, och det gick vägen! Så nu sitter jag här och bloggar med den. 🙂 Det var tur att jag åkte in till Telia lite tidigare än jag först tänkt eftersom alla som köade inte fick sig någon iPhone.


Detta är en av premiärbilderna som jag tagit med min iPhone och jag blev helt klart positivt överraskad efter allt snack om hur dålig kameran är. Den duger gott och väl, men det är synd att den saknar fotolampa. Som tur är så har den så mycket annat positivt som väger över, så jag är mycket nöjd ändå.

Go to Top