Archive for mars, 2006

Portable Firefox

0

Jag har en längre tid irriterat mig på att webbläsaren Firefox inte finns installerad på skolans datorer, speciellt med tanke på att den är gratis och, enligt mig, mycket bättre än Internet Explorer.

Efter en snabb sökning på Google så hittade jag Portable Firefox som inte behöver installeras utan kan köras direkt. Den är speciellt anpassat för att ha med sig på ett USB-minne och på så sätt har du alltid din egen webbläsare med dina egna inställningar och bokmärken med dig var som helst. Smart! 🙂

Om du inte provat vanliga Firefox ännu så tycker jag det är dags att du gör det. Du hittar den på www.getfirefox.com. Den finns även på svenska.

Låna gratis e-böcker

1

För er som inte visste det så kan man låna e-böcker gratis via nätet, som du kan läsa på din dator eller handdator. Många av böckerna finns även som ljudbok som du kan lyssna på med datorn. Det enda du behöver är ett lånekort från något av de bibliotek som har tjänsten.

Urvalet av böcker är inte jättestort, totalt strax över tusen titlar med både fack- och skönlitteratur. Författarna som finns är bl.a. Liza Marklund, Jan Guillou, Henning Mankell, Hjalmar Bergman, Viveca Lärn och August Strindberg.

Lånetiden för böckerna är 28 dagar och om du inte hinner läsa ut dem på den tiden så är det bara att låna om dem igen. Nu kanske du tänker att det inte verkar vara så trevligt att sitta och läsa en bok på en liten handdatorskärm, men jag tycker faktiskt det är mycket bättre än att läsa en vanlig bok. Skärmen rymmer inte lika mycket text som en vanlig boksida men det är så enkelt att bläddra så man inte störs av det. Dessutom slipper man tänka på att ha bra belysning.

E-böckerna hittar du på eLib.

Nu även på språng

0

Nu har jag precis kommit på att jag kan skriva här på min hemsida via mobilen och alla som känner mig vet att det är något som jag tycker är jättefiffigt. 🙂

Så nu när jag kan skriva var som helst så kan man ju alltid hoppas att det kommer att skrivas här lite oftare, men ha inte för höga förhoppningar på det. Nyhetens behag är något som snabbt går över, men man kan ju som sagt alltid hoppas.

För övrigt så kan jag nämna att jag idag har börjat med en ny kurs på skolan, ”Optik- och radarbaserade observationsmetoder”. Vi fick reda på att kursen inte kommer att ha någon tenta utan kommer att bedömmas baserat på ett antal rapporter vi kommer att skriva. Dessutom fick vi reda på att ett projektarbete som vi ska skriva ska presenteras för klassen OCH de utländska SpaceMaster-studenterna som går på skolan vilket betyder att den 20 minuter långa presentationen ska hållas på engelska! Och jag som tycker att presentationer är tillräckligt läskiga på svenska. Men men, det kommer nog att gå bra. Det är ju en nyttig erfarenhet om inte annat.

På besök i underjorden

0

Igår besökte jag och två klasskompisar äntligen Kiirunavaaragruvan, något vi tänkt göra ända sedan vi flyttade hit i augusti.

Turen gick med en specialbuss från Folkets hus och körde sedan rätt ner i gruvan, ända ner till besöksanläggningen InfoMine 540 meter under marken. Hela gruvan är totalt 1045 meter och är världens största underjordsgruva för brytning av järnmalm.

Den guidade turen var betydligt längre än vad jag trodde att den skulle vara. Vi började kl 9 och vi var inte tillbaka vid Folkets hus förrän strax innan kl 12, men under tiden så lärde man sig en hel del om hur malmbrytningen i Kiruna går till och man fick ett grepp om den enorma omsättningen som gruvan har. Ett exempel är LKABs elräkning som uppgår till ca en halv miljard kronor om året.

Det var riktigt häftigt att besöka gruvan och jag rekommenderar det till alla som har vägarna förbi Kiruna.

Nystart

1

Nu börjar det vara ett tag sedan jag skrev något här så nu får det bli ändring på det. Det har varit mycket att göra i skolan nu när jag läser kursen Atmosfärfysik. Den är verkligen arbetsintensiv med en uppsats på ca 12 sidor, 3 laborationer med fullständiga rapporter och en tenta som jag inte förstår hur man ska hitta tid för att plugga till, men det löser sig säkert.

Just nu är jag riktigt skoltrött och less på allt som har med skolan att göra så jag längtar verkligen till sommarlovet nu. Tyvärr så blir det väl inte så mycket ledigt under sommaren heller när man ska jobba och plugga till omtentor, men det får lov att gå det också. Förhoppningsvis så kanske man har något att se fram emot när sommaren är slut, vad vet jag.

Det var allt för den här gången, men jag ska försöka att inte låta det gå flera månader innan jag skriver nästa gång.

Go to Top