Archive for november, 2005

Missa inte Grey’s Anatomy!

0

I morgon (22 november) börjar serien Grey’s Anatomy på Kanal 5 och den får man inte missa! Den handlar om ett gäng unga läkare som börjar sin ST-tjänst för att bli kirurger. Serien har bra skådespelare, charmiga karaktärer och en härligt humor varvat med allvar. Grey’s Anatomy har blivit en stor succé i USA och jag tror den kommer att bli det i Sverige också, jag tycker i alla fall att den är toppen! Missa inte!

On to Venus!

0

Natten till i onsdags var jag på rymdvaka på Institutet för Rymdfysik (IRF) här i Kiruna för att se uppskjutningen av Venus Express live från Kazachstan via ESA-TV.

Det var totalt ca 80-100 nyfikna som samlats för att se uppskjutningen. Det var mest ungdomar, elever från Rymdgymnasiet och studenter från Institutionen för Rymdvetenskap där jag pluggar.

Innan uppskjutningen bjöds vi på fika i restaurangen på IRF och sedan var det en kort presentation av Venus Express och instrumentet Aspera-4 som konstruerats på just IRF här i Kiruna. Instrumentet ska studera joner, elektroner och neutrala atomer i Venus atmosfär för att vi ska lära oss mer om solvindens växelverkan med planeternas atmosfärer.

Uppskjutningen som startade kl. 04:33 var lyckad och efteråt följde några presentationer om bl.a. förutsättningar för liv på Venus av doktorand Ella Carlsson.

Förutom att studera solvindens växelverkan med atmosfären ska Venus Express studera växthuseffekten på Venus som är väldigt kraftig, medeltemperaturen på ytan är ca 470 grader celsius och trycket är ungefär 90 gånger det vi har här på jorden. Det motsvarar trycket vi skulle känna om vi dyker 1000 m ner under havet. Genom att studera växthuseffekten på Venus hoppas forskarna lära sig mer om hur den fungerar här på jorden.

Venus Express väntas anlända till Venus efter sin färd på ca 350 miljoner km om fem månader. Om du vill läsa mer om projektet klicka på länken nedan.

ESA – Venus Express

Go to Top