Archive for maj, 2005

Andromedagalaxen ”växte”

0

Andromedagalaxen ligger ca 2 miljoner ljusår bort och är Vintergatans närmaste granne om man bortser från det stora och lilla Magellanska molnen som är s.k. satelitgalaxer till Vintergatan.

Det forskare nu har upptäckt är att stjärnor som man tidigare trodde tillhörde en stor halo omkring Andromedagalaxen egentligen tillhör galaxens huvuddisk. Detta betyder att diametern på galaxen kan uppskattas till hela 220 000 ljusår, vilket är ungefär tre gånger större än tidigare uppskattningar som var 70 000 – 80 000 ljusår (för att få lite perspektiv kan man nämna att Vintergatans diameter är ca 100 000 ljusår).

Bodensare igen

0

Då var man bodensare igen, om än bara för en sommar. Efter att ha bott två år i Luleå så flyttar jag hem till Boden, dels för att spara pengar på hyra och dels för att jag ändå ska jobba här. Och det skadar ju inte att ha den här utsikten utanför köksfönstret:

Till hösten bär flyttlasset av till Kiruna, och nu har jag faktiskt börjat se fram emot det. Men det är ju flera månader dit och jag har tänkt att hinna med en resa till London först.

Klara, färdiga, GÅ!

0

Idag var jag och kollade när mina klasskompisar Patrik och Peter presenterade sitt slutprojekt i kursen Mekatronik tillsammans med sina kurskamrater. Det hela gick ut på att de skulle bygga en autonom ”robot” i form av en bil, som på egen hand ska kunna styra sig fram så fort som möjligt och krocka med en fyr som skickar ut infrarött ljus.

Det hela var anordnat som en turnering där de fem lagen tävlade med sina bilar, det var ”bäst av tre” som gällde i varje delfinal. Patrik och Peters bil gjorde bra ifrån sig och tog sig ända till final som de egentligen vann, men domaren tappade räkningen och plötsligt var det bäst av fem som gällde vilket gjorde att det andra laget tog hem segern. Snopet, men vi som var där vet ju vilka som egentligen vann. =)

Efter tävlingen var över så var det fritt fram för deltagarna att köra hur mycket de ville och Peter bestämde sig för att montera sin kamera på bilen och göra en liten film. Jag tycker det var minst sagt modigt med tanke på att bilarna körde ganska fort och krockarna kunde bli rätt våldsamma!
Du kan se filmen genom att klicka på länken nedan, för att kunna se filmen behöver du QuickTime som du kan ladda ner gratis här.

Det var även ett reportageteam från SVT där och filmade för Nordnytt, och du kan troligen se inslaget ikväll (25 maj) kl. 22:15.

taavola.com via RSS

0

Nu har jag lagt till möjligheten att läsa min inlägg på den här sidan via RSS. RSS står för Real Simple Syndication och är ett sätt att ”prenumerera” på olika websidor, framför allt nyhetssidor. De allra flesta nyhetssidor har ett så kallat RSS-flöde, bl.a. Aftonbladet och Dagens Nyheter.

En del webbläsare har redan inbyggt stöd för RSS och markerar på olika sätt när man går in på en sida med ett RSS-flöde, Firefox och Safari är två exempel på webbläsare med denna funktion och jag är rätt säker på att nästa version av Microsoft Internet Explorer också kommer ha det. Om man inte använder en webbläsare med inbyggt stöd för RSS så finns det en mängd olika program som man kan ladda ner gratis från nätet. Om du vill lära dig mer om RSS så finns det en del att läsa här.

En lista på fristående program för att läsa RSS, s.k. aggregators, hittar du här:

För att prenumerera på mitt RSS-flöde klistrar du in länken nedan i din aggregator.

Lycka till! =)

Äntligen kom den!

0

Det var en lång väntan, men till slut så kom den. Min nya Apple iBook G4.

Den här gången tänkte jag prova på att äga en Mac, och hittills har jag verkligen inte blivit besviken. De grafiska effekterna flyter på hur bra som helst även fast processorn bara är på 1.2 GHz, vilket jag tycker är rätt imponerande. Om du också blir sugen på en sån här lite skönhet så är det bara att klicka in dig på Apple Store och köp dig en egen, jag kan varmt rekommendera det! Kom ihåg att studenter har 10% rabatt med Mecenatkortet! =)

Go to Top