Archive for year 2005

God Jul!

1

Jag önskar alla jag känner en riktigt god jul! Jag har haft en trevligt julafton med familjen, men jag skänker en tanke till de som inte har en lika trevlig afton som jag har. Mr. Mr.

Missa inte Grey’s Anatomy!

0

I morgon (22 november) börjar serien Grey’s Anatomy på Kanal 5 och den får man inte missa! Den handlar om ett gäng unga läkare som börjar sin ST-tjänst för att bli kirurger. Serien har bra skådespelare, charmiga karaktärer och en härligt humor varvat med allvar. Grey’s Anatomy har blivit en stor succé i USA och jag tror den kommer att bli det i Sverige också, jag tycker i alla fall att den är toppen! Missa inte!

On to Venus!

0

Natten till i onsdags var jag på rymdvaka på Institutet för Rymdfysik (IRF) här i Kiruna för att se uppskjutningen av Venus Express live från Kazachstan via ESA-TV.

Det var totalt ca 80-100 nyfikna som samlats för att se uppskjutningen. Det var mest ungdomar, elever från Rymdgymnasiet och studenter från Institutionen för Rymdvetenskap där jag pluggar.

Innan uppskjutningen bjöds vi på fika i restaurangen på IRF och sedan var det en kort presentation av Venus Express och instrumentet Aspera-4 som konstruerats på just IRF här i Kiruna. Instrumentet ska studera joner, elektroner och neutrala atomer i Venus atmosfär för att vi ska lära oss mer om solvindens växelverkan med planeternas atmosfärer.

Uppskjutningen som startade kl. 04:33 var lyckad och efteråt följde några presentationer om bl.a. förutsättningar för liv på Venus av doktorand Ella Carlsson.

Förutom att studera solvindens växelverkan med atmosfären ska Venus Express studera växthuseffekten på Venus som är väldigt kraftig, medeltemperaturen på ytan är ca 470 grader celsius och trycket är ungefär 90 gånger det vi har här på jorden. Det motsvarar trycket vi skulle känna om vi dyker 1000 m ner under havet. Genom att studera växthuseffekten på Venus hoppas forskarna lära sig mer om hur den fungerar här på jorden.

Venus Express väntas anlända till Venus efter sin färd på ca 350 miljoner km om fem månader. Om du vill läsa mer om projektet klicka på länken nedan.

ESA – Venus Express

Mera bilder

1

Nu har jag fixat en sida där jag lägger upp bilder jag har tagit. Än så länge finns det bara nybörjarbilder där, men jag hoppas kunna lägga in fler och bättre bilder så snart som möjligt.

Bilderna ligger på en egen server hemma hos mig, en Synology DiskStation DS-101j, och därför kanske det inte alltid går att komma åt bildsidan, men det bör nog fungera 95% av tiden i alla fall.

För att kolla på mina bilder är det bara att klicka på länken som du hittar här. —> Henrics bilder

Jag kommer också lägga in en permanent länk till bildsidan under rubriken ”Länkar” här till höger.

Titta vem som joggar!

1

Idag har jag varit ute och joggat i över en timme! Jag joggade förstås inte en timme i sträck utan varvade snabb promenad med jogging om vartannat. Jag blev i alla fall rejält trött av det och jag fasar för träningsvärken imorgon.

Nu vet jag att alla som känner mig antingen sitter med sin haka nere vid knäna eller skummar igenom denna text med en ytterst skeptisk min, vilket jag kan förstå eftersom senaste gången jag joggade nog var på skolidrotten i tvåan i gymnasiet och att jag skulle få för mig att göra det frivilligt trodde nog inte ens jag. Men jag har till och med någon som kan intyga att ovanstående påstående faktiskt är en riktig, äkta sanning. =)

Nu sitter jag här, nyduschad och hög på endorfiner, med en Varma Koppen i högsta hugg och längtar nästan till nästa runda.

Klick!

0

Till slut kom den, min mycket efterlängtade Canon EOS 350D (se föregående inlägg) och naturligtvis har jag varit ut i naturen för att testa vad den går för, och jag måste säga att jag är mycket nöjd. Här ser ni några exempel på några bilder jag tagit.

I den här bilden använde jag den största bländaren för att få ett smalt skärpedjup och effekten blev rätt häftig. (ISO 800, 1/25 s., F/5,6)

Här lekte jag lite med en lång slutartid och rörde lite på kameran under exponeringen för att få en lite konstnärlig effekt. (ISO 100, 1 s., F/36)

Den här silhuetten är egentligen inget speciellt, men jag tyckte den blev rätt fin så den fick följa med ändå. (ISO 800, 1/250 s., F/5)

Canon EOS 350D

1

Efter att ha jobbat hårt hela sommaren och sparat slantarna hade jag, med ett bidrag från min kära mor, äntligen råd att beställa en Canon EOS 350D och ett minneskort på 1 GB.


Kameran har en 8 megapixel CMOS-sensor, den nya Digic II bildprocessorn och är mer lik proffsmodellen EOS 20D än sin föregångare EOS 300D. Den har fått mycket bra omdömen i alla tester jag har läst, dessutom har den blivit vald till årets ”Entry level”-digitalsystemkamera av TIPA (Technical Image Press Association) 2005.

Så nu sitter jag så klart och bara längtar, kollar orderstatusen varje timme för att se om de skickat mitt paket. Det brukar gå fortare då! 😉

Se Taken!

0

Jag såg nyligen denna fantastiska miniserie som är producerad av Stephen Spielberg och består av 10 avsnitt som är 90 minuter vardera. Varje avsnitt har sin egen regissör och serien sträcker sig från den påstådda UFO-kraschen i Roswell på 1950-talen fram till nutid.


Som namnet antyder så handlar den om människor som blir bortförda av utomjordingar under den här tiden och den följer speciellt tre familjers öden. Serien är verkligen ett episkt verk där människornas öden står i centrum. Det som förvånade mig är att även fast hela serien är nästan 15 timmar lång, så var inte ett ögonblick av den tråkig. Man håller sig intresserad hela tiden. Det enda negativa är att några av de digitala effekterna inte håller högsta kvalité, men eftersom effekter inte är det viktigaste i den här berättelsen så gör det inte så mycket.

Jag vet inte om Taken kommer att visas på någon svensk kanal, men den finns att köpa på DVD. Om du vill läsa mer om serien så klicka bara in dig på länken nedan.
SCIFI.COM Taken

På plats i Kiruna

0

Nu har jag äntligen kommit i ordning i min lägenhet här uppe i Kiruna, jag saknar fortfarande taklampor, men de kommer nån gång nästa vecka. Utsikten är inte den bästa som huset jag bor i har att erbjuda, men så dålig tycker jag inte att den är ändå. Klicka på panoramabilden nedan och bedöm själv.


Skolan har mjukstartat med introduktioner i kurserna Solsystemets fysik och Rymdfarkosters fysiska omgivning. Det är rätt mycket självständigt arbete, vilket kan vara en fördel eftersom bussförbindelsen till Rymdcampus och Institutionen för Rymdvetenskap, där vi håller till, är under all kritik. Som exempel kan man nämna att när man börjar 12:30 måste man ta bussen som går 9:10 från stan, och då tar resan bara 20-30 minuter. Samma sak när man slutar till lunch 11:35 så måste man vänta till 14:15 innan man kan ta bussen hem. Men det är väl såna här saker man får acceptera när man bor i Kiruna. =)

IceFrost

0

Tänkte göra lite reklam för en mycket bra webbutik som min kompis Jon Karlberg driver. På IceFrost.se hittar du bl.a. datorer, datortillbehör, bilprodukter, bilstereo m.m. Så klicka in dig, se dig omkring och shoppa loss! =)

Go to Top