Archive for year 2004

Nya friska tag!

0

Det var ett bra tag sen jag skrev nåt här i bloggen, men så kan det ju bli ibland… =)
Den här veckan har jag skrivit en omtenta i elkretsteori och det gick faktiskt rätt bra. Sen är det bara att sätta igång med de nya kurserna som börjar på måndag. Dessutom ska jag plugga till en till omtenta under samma period så man lär ju ha fullt upp. Inget slappande framför TV:n här inte! =)

Vintern rasar ut bland våra fjällar…

0

Nu har jag precis kommit hem från kåren och det var en riktig rolig valborgsmässoafton! Det var mycket folk vid brasan och pyrot bjöd på ett imponerande fyrverkeri, sedan har man dansat bort några timmar på kåren. Det var riktigt bra musik i stort sett hela kvällen! Mycket lyckad kväll helt enkelt! =)

Think outside the box!

0

Varför låter vi oss ständigt styras av ordet ”normalt”? Många av oss har ofta tankar som

näe, tänk vad folk skulle tycka om jag…

Man hindrar sig själv från att göra något man vill, baserat på vad andra tycker om en. Är inte detta väldigt konstigt?

Det är ju till stor del människors fördomar och inbillade uppfattning om vad som är möjligt och inte som ständigt bromsar vår utveckling. Under hela mänsklighetens historia har vi ständigt flyttat fram gränsen för vad som är möjligt och omöjligt. Tänk bara ca 150 år tillbaka i tiden, då ansågs resor till månen som enbart fantasier och hade man allt för ”galna” idéer så kunde man till och med bli straffad för det. Och för bara några år sedan när Robyn debuterade på artistscenen med låten ”Do you really want me” blott 16 år gammal, var det många som höjde på ögonbrynen och hade både det ena och det andra att säga om hur lämpligt det var att låta en 16 åring bli artist. Idag är det nästan mer regel än undantag att börja sin artistkarriär så tidigt som möjligt.

Ett annat exempel på hur vår verklighetsuppfattning på en mer vetenskaplig nivå ändras är den s.k. Strängteorin. Det är en av de absolut hetaste teorierna inom teoretisk fysik just nu och den säger att det som bygger upp hela vårt universum, allt från atomer till ljus och strålning, är otroligt små vibrerande strängar av energi. Dessa strängar är så små att om man förstorade upp en enda atom till storleken av vårt solsystem, så skulle en sträng bara vara lika stor som ett träd på jorden. Men det som jag tycker är det allra häftigaste med den här teorin är att den säger att vi inte bara har fyra dimensioner (höger-vänster, bakåt-framåt, upp-ner och tid) utan hela 11 stycken! Skulle man ha föreslagit detta för 30 år sedan hade man blivit utskrattad och fått någon kommentar om att man läser för mycket Science fiction.

En rolig grej som visar hur vårt sätt att tänka hela tiden förändras är vad chefen för USA’s patentverk sa 1901:

”Nu kan vi lika gärna bomma igen det här stället, eftersom allt som någonsin kommer att uppfinnas redan är uppfunnet.”

Om våra erfarenheter genom tiderna säger oss att gränsen för vad som är möjligt hela tiden flyttats framåt, varför skulle den då stanna nu? Detta gäller inom alla områden, oavsett om det gäller matlagning, artisteri eller vetenskap. Så våga tänk utanför ramarna!

P.S. Jag påstår inte att jag skulle vara bättre än någon annan på att bryta mönster och tänka utanför ramarna, men jag tänker i alla fall försöka. =)

Äntligen!

0

Nu har jag precis läst ut hela Sagan om Ringen-trilogin för tredje gången, och den blir bara bättre och bättre för varje gång! Slutet är bara helt fantastiskt, inget ”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar..” och sånt svammel, utan ett vackert och melankoliskt slut som man blir både glad och ledsen av. Så ska det vara!

Nu ska jag börja läsa Silmarillion som, enligt Tolkien själv, var hans främsta verk, även fast den inte publicerades förrän efter hans död. När jag läst klart den så ska jag nog läsa trilogin igen fast på engelska den här gången. Det sägs att den ska vara ännu lite bättre på sitt originalspråk, vilket inte förvånar mig eftersom Tolkien själv uttryckt sitt missnöje över den svenska översättningen. En ny översättning är på gång som ska komma ut någon gång under 2004, och den måste men ju också läsa förstås! =)

Hemsidan nästan färdig!

0

Nu är taavola.com nästan färdig. Har bara en sida med länkar kvar.

Jag har faktiskt börjat lära mig ASP-kodning, vilket du kan se resultatet av när du klickar på en bild bland ”övriga bilder” på hemsidan. Det är även ASP-kodningen som håller mig vaken vid den här tiden, man tänker hela tiden ”jag ska bara fixa det är så går jag och sover sen”.

Men nu måste jag verkligen gå och lägga mig. Ska bara fixa en sak först… 😉

Alver och trollkarlars tungmål

0

Igår var jag på en föreläsning om ”Alver och trollkarlars tungmål – om språken i Tolkiens värld.”. Den var mest inriktad på alvspråken Sindarin och Quenya, där Sindarin är alvernas umgängesspråk och Quenya är ett språk som används bland de mer lärda, ett slags ”alvlatin”. Föreläsaren heter Ann-Sofie Gyllenhaal, tolk och språkvetare, som har Tolkiens konstruerade språk som största intresse.

Föreläsningen var riktigt intressant och det jag tyckte bäst om var när hon visade lite grundläggande grammatik och hur man skriver med Tengwar (alvernas skriftspråk). Det går faktisk att skriva svenska med Tengwar och det tänker jag definitivt prova någon gång. Grammatiken var betydligt mer komplicerad än vad jag först trott, den bygger mycket på vokaländringar och ändelser.

Om någon som läser detta skulle vara intresserad av Tolkiens språk så klicka in er på Ardalambion.

Nu ska jag faktiskt diska, så det så…

Hej och hå!!

0

Nu har jag precis kommit hem från Kåren… Det var jävligt roligt och jag blev ganska så berusad innan jag gick dit, men väl där så rockade jag loss i över en timme…. Hoppas ni andra hade lika roligt som jag! Nu ska jag se om jag hittar nåt vettigt att göra innan jag somnar… den som väcker mig i morgon lär inte få något trevligt bemötande, bara så ni vet… Jag tycker om er i alla fall! *Puss och kram*

Tentaplugg suger!

0

Varför ska det vara så jävla tråkigt att plugga inför tentorna? Och varför är man alltid för sent ute?
Svaret på fråga två finns egentligen i den första frågan, och svaret på den första frågan är att det man pluggar inte är tillräckligt intressant.

Det hela hänger alltså på motivation, men hur ska man få den motivation man känner inför de roliga kurserna att smitta av sig på de tråkiga? Det är en fråga som jag inte lär ha något svar på innan jag är klar med min utbildning och redan kämpat mig igenom allt det tråkiga. Livet är allt bra ironiskt, eller hur?

Grattis Mamma!

0

Grattis på födelsedagen, mamma! Och jag ber så mycket om ursäkt för att jag glömde ringa att och gratulera dig. Det berodde inte på att jag glömt din födelsedag, utan för att jag inte visste att det var just den 11:e idag. Grattis igen! =)

Grattis Linda!

0

Grattis på födelsedagen, Linda! Jösses vad tiden går, hela 27 år idag!

”Ååh, va stor du har blivit!!!” *nyper i kinden*

Go to Top